Domowe pesto bazyliowe
Pesto kojarzy nam się przede wszystkim jako dodatek do makaronów czy bruschetty. Jego zastosowanie jednak jest znacznie szersze. Świetnie sprawdzi się jako marynata do mięs, czy ryb. Zielone pesto można kupić dziś niemal w każdym większym sklepie, jednak jego skład pozostawia wiele do życzenia :). Znacznie smaczniejsze i zdrowsze jest to przygotowane w domu.
Składniki:
- krzaczek świeżej bazylii,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 mała ostra papryczka,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- garść orzechów nerkowca (lub innych),
- kawałeczek sera (u mnie owczy).
Odrywamy liście z krzaczka, płuczemy i wrzucamy wraz z oliwą, posiekanym czosnkiem, papryczką do głębokiego naczynia. Wszystko blenderujemy na gładką masę. Dodajemy orzechy nerkowca i ponownie mieszamy za pomocą blendera. Na koniec dodajemy drobno starty ser. Pesto przechowujemy w lodówce do tygodnia. Część można zamrozić.
Komentarze
Prześlij komentarz