Dyniowy omlet z warzywami i wędzonym łososiem
Znakomita i prosta w przygotowaniu przekąska. Kiedy nie masz czasu na przygotowanie śniadania - omlety są idealnym rozwiązaniem. Ten w wersji zielono-dyniowej.
Składniki:
- 2 jajka,
- 3 łyżki maki dyniowej,
- 1 ząbek czosnku,
- pół czerwonej papryki,
- 2 łyżki groszku,
- 1 papryczka chilli,
- łyżka suszonej bazylii,
- wędzony łosoś,
- 1 pomidor malinowy,
- szczypta soli (opcjonalnie),
- łyżeczka oleju kokosowego (lub innego).
Jajka rozbijamy w misce widelcem, dodajemy mąkę dyniową, posiekany ząbek czosnku, bazylię, pokrojone papryczki i groszek. Całość mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnie i smażymy na oleju kokosowym (lub innym). Na wierzch kładziemy plasterki wędzonego łososia. Gdy omlet nieco podgrzeje się od spodu - przykrywamy patelnie dużą pokrywką, aby ściął się wierzch. Podajemy z pokrojonym pomidorem (najlepiej malinowym).
Komentarze
Prześlij komentarz