Malinowo-kokosowe babeczki z polewą karobową (bez cukru, glutenu i innych alergenów)
Każdy czasem lubi przekąsić coś słodkiego. Niestety - nie każdy może jeść to, co oferują nam markety. Malinowo-kokosowe babeczki to pyszna alternatywa dla osób, które nie tolerują glutenu, białek mleka, czy z powodów zdrowotnych muszą odstawić cukier. Są odpowiednie zarówno dla osób na diecie candida, jak i paleo. Polewa czekoladowa zrobiona jest na bazie karobu - nieuczulającego zamiennika kakao. Zjedzenie takiej babeczki nie wywołuje skoków glukozy we krwi (w przeciwieństwie do pszennych muffinek), a co za tym idzie - babeczki te po prostu nie tuczą :).
Składniki na ciasto (5-6 babeczek):
- 1 duże jajko,
- pół szklanki mąki kokosowej,
- 3 łyżki mleka kokosowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 szklanka malin,
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub stewii),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 3 łyżki mleka kokosowego,
- 2 łyżeczki karobu.
- 1 łyżeczka ksylitolu.
Składniki na polewę wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy, aż polewa chwile przestygnie. Następnie dekorujemy babeczki.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń