3 proste sposoby na zwiększenie biodostępności kurkumy
Nie tak dawno na naszym blogu ukazał się
artykuł dotyczący właściwości leczniczych kurkumy. Jest to niewątpliwie jedna z
najbardziej leczniczych roślin, która często na naszym stole ląduje w postaci
sproszkowanej przyprawy. Temat jaki dziś chcę poruszyć to biodostępność. Zanim
zaczniecie używać kurkumy w swojej kuchni – warto znać sposoby, które pozwolą
całkowicie odblokować siły lecznicze jakie są w niej ukryte.
Za lecznicze właściwości kurkumy odpowiada
kurkumina – jeden z 3 poznanych kurkuminoidów obecnych w tym kłączu, który
nadaje potrawom jaskrawy żółty kolor. Naukowcy od kilku lat pracują nad
wykorzystaniem kurkuminy w leczeniu wielu chorób – w tym nowotworów. Największym
problemem jest jej niska biodostępność. Większość badań klinicznych na
zwierzętach i ludziach pokazuje, że stężenie kurkuminy w krwi, moczu i tkankach
jest niezwykle niskie, niezależnie od podawanej dawki.
Biodostępność definiujemy jako część substancji leczniczej, jaka dostaje
się z podanej dawki do krążenia ogólnego, a także szybkość wchłaniania tej substancji.
Podanie doustne kurkumy sprawia, że bardzo niewielka jej ilość krąży w ustroju.
Aby zwiększyć biodostępność kurkumy należy podawać ją z specyficznymi adiuwantami.
Przeprowadzono badania na szczurach –
doustnie podawano im 400mg kurkuminy. Zaledwie śladowe ilości dostały się w
niezmienionej postaci do nerek i wątroby. Po 30 minutach aż 90% kurkuminy
znajdowała się w żołądku i jelitach. Tylko 1% kurkuminy znajdował się w ustroju
po 24h.
W jaki sposób zwiększyć biodostępność kurkumy?
1.
Dodać
czarny pieprz.
Kluczowym związkiem, który niezwykle silnie zwiększa biodostępność – nie
tylko kurkumy – ale także innych leków jest piperyna obecna w czarnym pieprzu.
Odpowiada ona za zahamowanie metabolizmu leków. Jednym z sposobów, w jaki
wątroba pozbywa się substancji obcych jest zwiększenie ich rozpuszczalności w
wodzie, co sprawia, że łatwiej są one wydalane z organizmu. Piperyna hamuje ten
proces.
Jak dużo pieprzu należy dodać? Wystarczy zaledwie ¼ łyżeczki. Biodostępność kurkuminy wzrasta aż o 2000% - mimo
spożywania takiej samej dawki. Nie bez powodu pieprz jest jednym z komponentów
popularnej mieszanki curry.
![]() |
http://www.curcuminresearch.org/bioavailability.html |
2.
Zmieszać
z zdrowym tłuszczem.
Kurkumina jest związkiem hydrofobowym –
oznacza to się łatwo rozpuszcza się w tłuszczach. Dodanie zdrowego tłuszczu
może znacząco zwiększyć biodostępność kurkuminy. Wówczas będzie ona łatwo
absorbowana w jelitach do układu limfatycznego, poprzez który rozprzestrzeni
się po całym ustroju.
3.
Podgrzewanie
zwiększa biodostępność kurkumy.
Podgrzewanie kurkumy z niewielką ilością
oleju znacząco poprawia wchłanianie kurkumy i jej dystrybucję po organizmie.
Pigułki z kurkumy jakie można zakupić są bardzo słabo rozpuszczalne w wodzie,
co przenosi się na ich słaba biodostępność.
Aby maksymalnie zwiększyć
biodostępność kurkumy dobrze jest połączyć wszystkie sposoby i przyrządzić „złote
mleko”:
·
Łyżeczkę kurkumy zmieszać z łyżką oleju
kokosowego – podgrzać (nie gotować)
·
Łyżeczkę takiej pasty dodać do ciepłego pełnotłustego
mleka
·
Wymieszać dobrze z odrobiną czarnego pieprzu – i
gotowe :).
Witam. Czy omlet smażony na oleju kokosowym przyprawiony kukrumą oraz pieprzem to również dobry sposób?
OdpowiedzUsuń