Keto buły - bez glutenu i nabiału :)
Dawno nie pojawił się tutaj żaden przepis, dlatego dziś przedstawiam wam przepis na keto-buły - bułki pyszne o niemal znikomej ilości węglowodanów. Święta zbliżają się wielkimi krokami i dla osób, które są na diecie niskowęglowodanowej może wydawać się to ciężki czas (chociaż jak zawsze - wszystko zależy od podejścia i definicji słowa "ciężki" :)). Czasem jednak chce się zjeść coś "innego" i te buły powinny zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś bardziej pieczywowego (nie wiem czy jest taki wyraz :)).
Składniki:
- 5 jajek
- 4 łyżki łupin babki jajowatej
- 1 czubata łyżka mielonego lnu
- 3-4 łyżki mąki migdałowej
- szypta soli
- łyżeczka nasion czarnuszki
- 3 łyżki roztopionego masła
- pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Wszystko dokładnie mieszamy - wyrabiamy kulki średniej wielkości i wkładamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia około 15-20 minut (nie mam piekarnika, który ustawia temperaturę także ja piekę wszystko na oko:)) Na wierzch można posypać sezamem, makiem, czy czym tam kto lubi :)
Smacznego :) Najlepiej smakują grubo posmarowane masłem :)
Czym można zastąpić mąkę migdałową? Kokosowa da radę?
OdpowiedzUsuńCześć. Poproszę wartości. Ile bułek ci wychodzi z podanej proporcji.
OdpowiedzUsuńDzięki.