Keto buły - bez glutenu i nabiału :)

Dawno nie pojawił się tutaj żaden przepis, dlatego dziś przedstawiam wam przepis na keto-buły - bułki pyszne o niemal znikomej ilości węglowodanów. Święta zbliżają się wielkimi krokami i dla osób, które są na diecie niskowęglowodanowej może wydawać się to ciężki czas (chociaż jak zawsze - wszystko zależy od podejścia i definicji słowa "ciężki" :)). Czasem jednak chce się zjeść coś "innego" i te buły powinny zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś bardziej pieczywowego (nie wiem czy jest taki wyraz :)). 


Składniki:


  • 5 jajek
  • 4 łyżki łupin babki jajowatej
  • 1 czubata łyżka mielonego lnu
  • 3-4 łyżki mąki migdałowej
  • szypta soli
  • łyżeczka nasion czarnuszki
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Wszystko dokładnie mieszamy - wyrabiamy kulki średniej wielkości i wkładamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia około 15-20 minut (nie mam piekarnika, który ustawia temperaturę także ja piekę wszystko na oko:)) Na wierzch można posypać sezamem, makiem, czy czym tam kto lubi :) 

Smacznego :) Najlepiej smakują grubo posmarowane masłem :) 

Komentarze

  1. Czym można zastąpić mąkę migdałową? Kokosowa da radę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć. Poproszę wartości. Ile bułek ci wychodzi z podanej proporcji.
    Dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Mutacje genu CBS – gdy donory grup metylowych mogą szkodzić