Mikrobiota i autyzm

Coraz więcej się mówi na temat
wpływu mikrobioty na zachowanie, jakość snu, metabolizm, stan układu
odpornościowego. Tymczasem jak pokazują coraz to nowsze badania – nierównowaga w
składzie bakterii probiotycznych może mieć niezwykle ważny wpływ na rozwój zachowań
autystycznych. Niezwykle ciekawą bakterią jest Bacteroides fragilis. Poniżej przedstawiam
kilka ciekawostek na temat wpływu mikroflory na zdrowie dzieci oraz przyczyn
tak znaczących zmian w składzie flory jelit, z jakimi się dziś spotykamy.
Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki
albo zaparcia, dyskomfort trawienny, refluks – to bardzo częste objawy
występujące u dzieci z autyzmem. Badania już od wielu lat pokazują, że stan
mikrobioty u dzieci z ASD jest bardzo zmieniony co przekłada się na zdrowie
jelit, stan układu nerwowego, zachowanie, sen, odporność, czy rozwój licznych
nietolerancji pokarmowych. Podobnie sytuacja wygląda u dzieci z padaczką –
nierównowaga mikroflory zmienia proporcje neuroprzekaźników w mózgu – często powoduje
niedobór GABA – neuroprzekaźnika antydrgawkowego. Zniszczona bariera jelitowa
może wywołać ogólnoustrojowy stan zapalny – w tym stan zapalny mózgu. Dlaczego
dziś mikroflora u dzieci jest tak zniszczona? Jakie są tego powody?
·
Poród przez
cesarskie cięcie - Badania pokazały, że dzieci rodzone cesarką: mają 5
krotnie wyższe ryzyko alergii, 3 krotnie większe ryzyko ADHD, dwukrotnie
większe ryzyko autyzmu, 80% większe ryzyko celiakii, 50% zwiększa ryzyko
otyłości, 70% zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu I – taki poród sprawia, że
dzieci te mają w jelitach przewagę bakterii z rodzaju staphyllococcus – które bytują
na skórze, w porównaniu do Lactobacillus – które bytują w pochwie – oczywiście czasem
tego typu poród to konieczność – jednak warto mieć świadomość, że takie dziecko
wymaga szczególnej opieki i uzupełniania mikroflory od urodzenia.
·
Brak
pokarmu naturalnego – mleko mamy dostarcza wielu pożytecznych bakterii –
zwłaszcza z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus. Wiele gatunków ma
działanie uspokajające i nasenne – np. B.longum, czy L. Helvetius produkuje
GABA – neuroprzekaźnik o działaniu uspokajającym antylękowym i antypadaczkowym.
Dzieci takie lepiej śpią i są spokojniejsze. W mleku mamy znajduje się też
L.reuteri – bakteria która normalizuje poziom oksytocyny, która także ma
działanie uspokajające, wpływa na socjalizacje i więzi międzyludzkie. Co
ciekawe – kobiety żyjące na wsi mają jej w mleku zdecydowanie więcej niż
mieszkające w wielkich miastach.
·
Antybiotykoterapia
– antybiotyki są dziś mocno nadużywane. Podanie antybiotyku kobiecie ciężarnej znacząco
zmienia skład gatunkowy bakterii. Po cesarskim cięciu kobieta często otrzymuje
silny antybiotyk – wówczas skład gatunkowy mleka jest zdecydowanie gorszy.
·
Stres w
ciąży!! – stres w ciąży znacząco zmienia skład gatunkowy bakterii – badania
pokazują, że stres pod koniec ciąży uszczupla mocno ilość bakterii z rodzaju
Lactobacillus w pochwie. W związku z tym mniej tych bakterii przekazujemy
podczas porodu, co może przyczynić się do zaburzeń w rozwoju układu
odpornościowego jelit u dziecka, rozwoju nietolerancji, alergii, słabej
tolerancji laktozy. (stres w ciąży znacząco wpływa też na rozwój mózgu i
dziecka – w tym receptorów dla kortyzolu czy neuroprzekaźników – ale to nie
temat tego artykułuJ)
·
Niewyleczone
choroby w ciąży, zaburzenia pracy układu odpornościowego – dziś bardzo
wiele kobiet cierpi na różnego rodzaju zaburzenia autoimmunologiczne, często
nie leczone (podawanie letroxu przy Hashimoto nie jest leczeniem!!) Wiele
schorzeń autoimmunologicznych bierze się często od osłabienia odporności przez
infekcje – bakterie czy wirusy – często o charakterze przewlekłym. W ciąży
układ odpornościowy się zmienia – na korzyść Th2 – czyli odpowiedzi
przeciwzapalnej. (ochrona zarodka). Badania pokazują, że podanie ciężarnej
myszy środka immunostymulującego „udającego” infekcje wirusową sprawia, że
myszki rodzą się z zaburzeniami przypominającymi autyzm! Warto zadbać przed
ciążą o dobrą dietę, czy porobić odpowiednie badania immunologiczne (np. profil
cytokin Th1/Th2) aby ocenić stan zdrowia. Silna anemia przed ciążą (b. nisko
ferrytyna) tez może wskazywać na infekcje przewlekłe.
·
Otyłość w
ciąży, nieprawidłowa dieta – otyłość mocno powiązana jest z stanami
zapalnymi oraz nieprawidłową mikroflorą. Bardzo często to silny niedobór
Bifidobacterium, czy innych korzystnych bakterii. Myszy karmione 24h fasfoodami
wykazywały znaczące zmiany w florze jelit!! Badania pokazały, że otyłość w
ciąży wiąże się z znaczną redukcją L.reuteri – bakterii wspomnianej powyżej.
Badania na myszach pokazały, że u myszek rodzonych przez otyłe myszy poziom
oksytocyny w mózgu był zdecydowanie mniejszy niż u tych rodzonych przez zdrowe
myszy.
·
Oczywiście nadmiar toksyn z pożywienia,
kosmetyków, palenie papierosów, brak snu, odwodnienie – to kolejne czynniki
mocno zaburzające florę jelit.
B.fragilis i autyzm
B.fragilis to ciekawa bakteria, której
poświęca się coraz więcej uwagi. Niemal zawsze mocno niedoborowa u dzieci z
autyzmem czy padaczką, co często sama obserwuję w badaniach CSA u swoich
pacjentów. Bakteria ta odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego
jelit GALT, zapewnia rozwój szczelnej bariery jelitowej, a także wpływa na kolonizację
innych pożytecznych gatunków. Po
dodaniu B fragilis do diety myszy z ASD – myszki miały lepszy stan jelit,
poprawę w składzie mikroflory, zachowania autystyczne ustąpiły, nastąpiła
poprawa parametrów układu odpornościowego. B.fragilis znacząco zmniejsza poziom
markerów związanych z autyzmem takich jak: p-cresol, indolopirogronian.
Zwiększa za to poziom substancji ochronnych takich jak N-acetyloserna. Niedobór
B.fragilis może być związany z zaburzoną pracą układu odpornościowego kobiet w
ciąży, nieprawidłowym stylem życia. Niedobór tej bakterii często przyczynia się
do rozrostu patogennej flory np. Clostridia.
Obecnie trwają badania nad probiotykami zawierającymi szczep
B.fragilis. Niebawem powinny pojawić się nowe Probiotyki, bowiem udało się już
wyhodować bezpieczne szczepy.
1. „Microbial
Reconstitution Reverses Maternal DietInduced Social and Synaptic Deficits in
Offspring” Buffington et all
2. The
microbiota–gut–brain axis and its potential therapeutic role in autism spectrum
disorder Q.Li
3. „Toward
Effective Probiotics for Autism and Other Neurodevelopmental Disorders” Jack A.
Gilbert,1,2 Rosa Krajmalnik-Brown,3,4 Dorota L. Porazinska,5 Sophie J. Weiss,5
and Rob Knight5,6,
4. „Safety
Evaluation of a Novel Strain of Bacteroides fragilis” Ye Wang et all
Komentarze
Prześlij komentarz