Elastyczność metaboliczna - klucz do zdrowia

Sposób żywienia bardzo mocno się zmienił na przestrzeni ostatnich lat.
Jedzenia mamy pod dostatkiem – znacznie częściej zdarzają się zgony w powodu
nadmiaru jedzenia, niż z głodu. Jedzenie 5 posiłków dziennie, podjadanie,
nadmiar kalorii – to wszystko sprawia, że człowiek utracił zdolność do
metabolicznej elastyczności. Co to jest metaboliczna elastyczność? I dlaczego
jest kluczem do zdrowia?
Przez wieki dostęp do pożywienia zależał od wielu czynników – zbiorów,
pory roku, miejsca zamieszkania itp. Latem było więcej jedzenia, zimą trzeba
było korzystać z zapasów. Człowiek nie raz był zmuszony pościć przez wiele
godzin, a nawet dni. Nasze organizmy są przystosowane do okresów bez jedzenia,
nasza gospodarka hormonalna wykazuje sporą adaptację do różnych warunków – bez tego
byśmy nie przetrwali. Elastyczność metaboliczna oznacza – że możemy korzystać z
róznego rodzaju paliwa energetycznego – z glukozy oraz z tłuszczu. Gdy brakuje
jedzenia – rozkładamy tkankę tłuszczową i wytwarzamy z niej alternatywne paliwo
– ciała ketonowe. Gdy mamy dostęp do jedzenia – korzystamy z glukozy. Glukoza
jest niezbędna dla naszych czerwonych krwinek, jednak mamy aż 4 hormony, które
zwiększają produkcję glukozy chociażby z białek, dlatego śmierć z powodu jej braku
raczej nam nie grozi.
Na skutek drastycznych zmian w
stylu życia – człowiek traci taką zdolność do szybkich zmian z jednego paliwa
na drugie. Ma to poważne konsekwencje zdrowotne. Okresy obfitości przeplatane
okresami głodu zapewniały nam regenerację, poprawiały usuwanie zniszczonych
komórek, panowała równowaga. 24h bez jedzenia zwiększa poziom hormonu wzrostu
nawet o 2000%! Dzięki temu nasza regeneracja jest znacznie lepsza. Podczas
postów następuje także poprawa autofagii – czyli usuwania złogów, komórek
zniszczonych i zainfekowanych. Taki naturalny recykling organizmu J
Jakie są objawy utraty metabolicznej elastyczności?
1. Drażliwość,
gdy opuścimy posiłek,
2. Potrzeba
podjadania,
3. Ból
głowy przy dłuższym okresie niejedzenia,
4. Brak
zdolności do krótkich głodówek,
5. Zachcianki
na słodkie.
6. Słabe
trawienie tłuszczy.
7. Problemy
z budowaniem masy mięśniowej,
8. Problem
z redukcją tkanki tłuszczowej.
Jak poprawić elastyczność metaboliczną?*
1. Zmniejsz
ilość posiłków w ciągu dnia do 3 głównych,
2. Można
stosować post przerywany tzw. IF – przedłużyć post nocny do 12-16h – czyli np.
pierwszy posiłek jemy o 10 a ostatni o 18,
3. Ilość
węglowodanów i kalorii dostosuj do aktywności fizycznej,
4. Warto
stosować okresowo dietę ketogeniczną – nawet na 2-3 miesiące co jakiś czas, aby
nauczyć organizm, że też może być paliwem,
5. Można
nieco bardziej hardcorowo – zrobić 3-4 dniową głodówkę na wodzie,
6. Okresowo stosowane 24h głodówki mogą przynieść również pozytywne efekty.
7. Oczywiście aktywnośc fizyczna także poprawia nam metaboliczną elastyczność - umiarkowana, z rozsądkiem :)
7. Oczywiście aktywnośc fizyczna także poprawia nam metaboliczną elastyczność - umiarkowana, z rozsądkiem :)
*wszystkie te techniki stosujemy
indywidualnie, najlepiej po konsultacji z dobrym dietetykiem/trenerem – należy zawsze
brać pod uwagę styl życia/hormony/płeć. Źle przeprowadzane głodówki mogą być w
niektórych przypadkach niebezpieczne
Jakie korzyści daje nam elastyczność metaboliczna?
1.
Brak ciągłego uczucia głodu – komfort psychiczny
w sytuacjach, kiedy nie mamy czasu na posiłek,
2.
Unikanie niezdrowych przekąsek,
3.
Lepsza kompozycja ciała,
4.
Lepsze osiągu sportowe,
5.
Lepsza regeneracja organizmu,
6.
Mniejsze ryzyko chorób przewlekłych- w tym
nowotworowych,
7.
Lepsza odporność,
8.
Często lepsza jakość snu,
9.
Uwolnienie się od ciągłej myśli o jedzeniu,
10.
Łatwiejsze gubienie tkanki tłuszczowej.
Komentarze
Prześlij komentarz