Dyniowy omlet z warzywami i wędzonym łososiem

 
    Znakomita i prosta w przygotowaniu przekąska. Kiedy nie masz czasu na przygotowanie śniadania - omlety są idealnym rozwiązaniem. Ten w wersji zielono-dyniowej.


  Składniki:
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki maki dyniowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół czerwonej papryki,
  • 2 łyżki groszku,
  • 1 papryczka chilli,
  • łyżka suszonej bazylii,
  • wędzony łosoś,
  • 1 pomidor malinowy,
  • szczypta soli (opcjonalnie),
  • łyżeczka oleju kokosowego (lub innego).
     Jajka rozbijamy w misce widelcem, dodajemy mąkę dyniową, posiekany ząbek czosnku, bazylię, pokrojone papryczki i groszek. Całość mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnie i smażymy na oleju kokosowym (lub innym). Na wierzch kładziemy plasterki wędzonego łososia. Gdy omlet nieco podgrzeje się od spodu - przykrywamy patelnie dużą pokrywką, aby ściął się wierzch. Podajemy z pokrojonym pomidorem (najlepiej malinowym).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Rak, mikrobiota, witamina D3, leptyna - co mają wspólnego?