Indyjski kurczak

   Składniki:
     Cały sekret kuchni indyjskiej tkwi w przyprawach i ich odpowiednim połączeniu. W trakcie przygotowania dania - wspaniały zapach unosi się w całym mieszkaniu. Kuchnia indyjska to dużo kurkumy, imbiru i czosnku. Kurkuma wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Uważa się, że ta przyprawa może również zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym.

  • 2 filety z kurczaka,
  • ryż brązowy,
  • kilka pomidorów (albo pomidory z puszki),
  • 1 papryczka chilli,
  • 2 łyżki mleka kokosowego,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 1-2 łyżki kurkumy,
  • 1łyżka kuminu (kmin rzymski),
  • 1łyżka zmielonych ziaren kolendry,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm).
    Kurczaka kroimy na kawałki. W misce mieszamy oliwę z przyprawami. Mięso dokładnie mieszamy z marynatą i odkładamy do lodówki na kilka godzin (albo na całą noc). Na rozgrzaną patelnie wrzucamy posiekany czosnek, imbir, kurczaka wraz z marynatą i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone pomidory i papryczkę chilli. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15-20 minut. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i jeszcze podgrzewamy przez chwilę. Podajemy z gotowanym ryżem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Rak, mikrobiota, witamina D3, leptyna - co mają wspólnego?