Krem z brokułów z imbirowo-kokosową nutą


    
     Za oknami słońce, wszystko wskazuje na zbliżającą się wiosnę, jednak jeszcze cały miesiąc dzieli nas od kalendarzowej wiosny. Dlatego nieco zimowa propozycja - rozgrzewający krem brokułowy z nutką imbiru i kokosa. Oczywiście nie mogło zabraknąć także czosnku i kurkumy, które wykazują silne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zupa świetnie radzi sobie z przeziębieniami.

    Przepis jest niezwykle prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Składniki (dla 2-3 osób):
  • pól litra bulionu,
  • jeden duży brokuł,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • kawałek (około 3cm) korzenia imbiru,
  • łyżka kurkumy,
  • łyżka pasty z chilli (można kupić np. w lidlu) lub jedna papryczka chilli,
  • 100 ml kremu kokosowego.
  • szczypta soli (opcjonalnie).
Bulion zagotować. Dodać umyty, pokrojony brokuł, czosnek, obrany i pokrojony w paski imbir, chilli i przyprawy i gotować aż brokuł zmięknie.  Zdjąć z ognia, odczekać aż zupa nieco przestygnie. Całość zblenderować na gładki krem. Dodać krem kokosowy i pogrzać do pożądanej temperatury..i gotowe :).






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Mutacje genu CBS – gdy donory grup metylowych mogą szkodzić