Krem z brokułów z imbirowo-kokosową nutą
Za oknami słońce, wszystko wskazuje na zbliżającą się wiosnę, jednak jeszcze cały miesiąc dzieli nas od kalendarzowej wiosny. Dlatego nieco zimowa propozycja - rozgrzewający krem brokułowy z nutką imbiru i kokosa. Oczywiście nie mogło zabraknąć także czosnku i kurkumy, które wykazują silne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zupa świetnie radzi sobie z przeziębieniami.
Przepis jest niezwykle prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Składniki (dla 2-3 osób):
- pól litra bulionu,
- jeden duży brokuł,
- 3-4 ząbki czosnku,
- kawałek (około 3cm) korzenia imbiru,
- łyżka kurkumy,
- łyżka pasty z chilli (można kupić np. w lidlu) lub jedna papryczka chilli,
- 100 ml kremu kokosowego.
- szczypta soli (opcjonalnie).
Bulion zagotować. Dodać umyty, pokrojony brokuł, czosnek, obrany i pokrojony w paski imbir, chilli i przyprawy i gotować aż brokuł zmięknie. Zdjąć z ognia, odczekać aż zupa nieco przestygnie. Całość zblenderować na gładki krem. Dodać krem kokosowy i pogrzać do pożądanej temperatury..i gotowe :).
Komentarze
Prześlij komentarz