Malinowo-kokosowe babeczki z polewą karobową (bez cukru, glutenu i innych alergenów)


    Każdy czasem lubi przekąsić coś słodkiego. Niestety - nie każdy może jeść to, co oferują nam markety. Malinowo-kokosowe babeczki to pyszna alternatywa dla osób, które nie tolerują glutenu, białek mleka, czy z powodów zdrowotnych muszą odstawić cukier. Są odpowiednie zarówno dla osób na diecie candida, jak i paleo. Polewa czekoladowa zrobiona jest na bazie karobu - nieuczulającego zamiennika kakao. Zjedzenie takiej babeczki nie wywołuje skoków glukozy we krwi (w przeciwieństwie do pszennych muffinek), a co za tym idzie - babeczki te po prostu nie tuczą :).


   Składniki na ciasto (5-6 babeczek):
  • 1 duże jajko,
  • pół szklanki mąki kokosowej,
  • 3 łyżki mleka kokosowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych, 
  • 1 szklanka malin,
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub stewii),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
   Składniki - polewa:
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 3 łyżki mleka kokosowego,
  • 2 łyżeczki karobu.
  • 1 łyżeczka ksylitolu.
   Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce - najpierw mieszamy ze sobą suche składniki, a następnie dodajemy mokre. Można się wspomóc blenderem.Babeczki pieczemy około 25 minut (czas zależy głównie od piekarnika - u mnie bez termoregulacji, w przypadku termoobiegu czas może być krótszy).
   Składniki na polewę wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy, aż polewa chwile przestygnie. Następnie dekorujemy babeczki.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Mutacje genu CBS – gdy donory grup metylowych mogą szkodzić