3 proste sposoby na zwiększenie biodostępności kurkumy



    Nie tak dawno na naszym blogu ukazał się artykuł dotyczący właściwości leczniczych kurkumy. Jest to niewątpliwie jedna z najbardziej leczniczych roślin, która często na naszym stole ląduje w postaci sproszkowanej przyprawy. Temat jaki dziś chcę poruszyć to biodostępność. Zanim zaczniecie używać kurkumy w swojej kuchni – warto znać sposoby, które pozwolą całkowicie odblokować siły lecznicze jakie są w niej ukryte. 


    Za lecznicze właściwości kurkumy odpowiada kurkumina – jeden z 3 poznanych kurkuminoidów obecnych w tym kłączu, który nadaje potrawom jaskrawy żółty kolor. Naukowcy od kilku lat pracują nad wykorzystaniem kurkuminy w leczeniu wielu chorób – w tym nowotworów. Największym problemem jest jej niska biodostępność. Większość badań klinicznych na zwierzętach i ludziach pokazuje, że stężenie kurkuminy w krwi, moczu i tkankach jest niezwykle niskie, niezależnie od podawanej dawki. 

   Biodostępność definiujemy jako część substancji leczniczej, jaka dostaje się z podanej dawki do krążenia ogólnego, a także szybkość wchłaniania tej substancji. Podanie doustne kurkumy sprawia, że bardzo niewielka jej ilość krąży w ustroju. Aby zwiększyć biodostępność kurkumy należy podawać ją z specyficznymi adiuwantami. 

    Przeprowadzono badania na szczurach – doustnie podawano im 400mg kurkuminy. Zaledwie śladowe ilości dostały się w niezmienionej postaci do nerek i wątroby. Po 30 minutach aż 90% kurkuminy znajdowała się w żołądku i jelitach. Tylko 1% kurkuminy znajdował się w ustroju po 24h. 

W jaki sposób zwiększyć biodostępność kurkumy?

1.     Dodać czarny pieprz.

  Kluczowym związkiem, który niezwykle silnie zwiększa biodostępność – nie tylko kurkumy – ale także innych leków jest piperyna obecna w czarnym pieprzu. Odpowiada ona za zahamowanie metabolizmu leków. Jednym z sposobów, w jaki wątroba pozbywa się substancji obcych jest zwiększenie ich rozpuszczalności w wodzie, co sprawia, że łatwiej są one wydalane z organizmu. Piperyna hamuje ten proces. 

   Jak dużo pieprzu należy dodać? Wystarczy zaledwie ¼ łyżeczki. Biodostępność kurkuminy wzrasta aż o 2000% - mimo spożywania takiej samej dawki. Nie bez powodu pieprz jest jednym z komponentów popularnej mieszanki curry. 

http://www.curcuminresearch.org/bioavailability.html


2.       Zmieszać z zdrowym tłuszczem.

    Kurkumina jest związkiem hydrofobowym – oznacza to się łatwo rozpuszcza się w tłuszczach. Dodanie zdrowego tłuszczu może znacząco zwiększyć biodostępność kurkuminy. Wówczas będzie ona łatwo absorbowana w jelitach do układu limfatycznego, poprzez który rozprzestrzeni się po całym ustroju. 

3.       Podgrzewanie zwiększa biodostępność kurkumy.

    Podgrzewanie kurkumy z niewielką ilością oleju znacząco poprawia wchłanianie kurkumy i jej dystrybucję po organizmie. Pigułki z kurkumy jakie można zakupić są bardzo słabo rozpuszczalne w wodzie, co przenosi się na ich słaba biodostępność.

Aby maksymalnie zwiększyć biodostępność kurkumy dobrze jest połączyć wszystkie sposoby i przyrządzić „złote mleko”:
·         Łyżeczkę kurkumy zmieszać z łyżką oleju kokosowego – podgrzać (nie gotować)
·         Łyżeczkę takiej pasty dodać do ciepłego pełnotłustego mleka
·         Wymieszać dobrze z odrobiną czarnego pieprzu – i gotowe :). 

Komentarze

  1. Witam. Czy omlet smażony na oleju kokosowym przyprawiony kukrumą oraz pieprzem to również dobry sposób?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Mutacje genu CBS – gdy donory grup metylowych mogą szkodzić