Kasztanowa tarta z jabłkami
Pomysł narodził się jeszcze przed świętami Wielkanocnymi - jednak z braku czasu - wrzucam dopiero dziś. Zdrowa, bezcukrowa i bezzbożowa (i co za tym idzie - bezglutenowa) tarta - lekka, krucha, niskokaloryczna i smaczna :). Zdrowa alternatywa dla szarlotki.
Składniki:- szklanka mąki kasztanowej,
- 2 jajka.
- łyżeczka ksylitolu,
- łyżka miodu,
- 4 duże jabłka kwaśne,
- 2 łyżki cynamonu,
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- garść migdałów.
Mąkę, jajka, ksylitol i 1 łyżkę oleju kokosowego mieszamy razem, aby postało zwarte ciasto. Ciastem wykładamy formę do tarty (kawałkami, ponieważ nie lepi się tak jak ciasto z maki pszennej). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 10 minut. W tym czasie obieramy jabłka i drobno kroimy. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy jabłka z cynamonemi miodem. podgrzewamy aż jabłka będą miękkie. Wyciągamy ciasto, dodajemy jabłka i pieczemy jeszcze 10 minut. Migdały kruszymy i posypujemy tartę.
Komentarze
Prześlij komentarz