Kasztanowa tarta z jabłkami

    Pomysł narodził się jeszcze przed świętami Wielkanocnymi - jednak z braku czasu - wrzucam dopiero dziś. Zdrowa, bezcukrowa i bezzbożowa (i co za tym idzie - bezglutenowa) tarta - lekka, krucha, niskokaloryczna i smaczna :). Zdrowa alternatywa dla szarlotki. 
Składniki:
  • szklanka mąki kasztanowej,
  • 2 jajka.
  • łyżeczka ksylitolu,
  • łyżka miodu,
  • 4 duże jabłka kwaśne,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • garść migdałów.
   Mąkę, jajka, ksylitol i 1 łyżkę oleju kokosowego mieszamy razem, aby postało zwarte ciasto. Ciastem wykładamy formę do tarty (kawałkami, ponieważ nie lepi się tak jak ciasto z maki pszennej). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 10 minut. W tym czasie obieramy jabłka i drobno kroimy. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy jabłka z cynamonemi miodem. podgrzewamy aż jabłka będą miękkie. Wyciągamy ciasto, dodajemy jabłka i pieczemy jeszcze 10 minut. Migdały kruszymy i posypujemy tartę. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Rak, mikrobiota, witamina D3, leptyna - co mają wspólnego?