Chałwa domowej roboty

   Kilka dni temu natknęłam się w lidlu na tydzień grecki - a tam: chałwa. I naszła mnie mega ochota na chałwę, jednak czytam skład, a tam: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy... czyli nie bardzo. Po powrocie do domu jednak smak na chałwę pozostał. Postanowiłam więc zrobić chałwę sama - okazało się to banalnie proste! :)


Składniki:
  • opakowanie sezamu (u mnie 200g)
  • dobry miód (2-3 łyżki)
Sezam prażymy na suchej patelni, po czym mielimy na "mąkę" sezamową. Dodajemy miód i wyrabiamy na gładką masę. Masę wkładamy na kilka godzin do lodówki - będzie bardziej twarda. Jednak smakuje bardzo dobrze już po wyrobieniu :) . 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Mutacje genu CBS – gdy donory grup metylowych mogą szkodzić