Łosoś w marynacie z suszonych pomidorów z frytkami z selera
Niestety - brak wolnego czasu w ostatnich tygodniach sprawił, że blog trochę umarł. Postaram się to jak najszybciej nadrobić. Przepis na dziś - niezwykle kolorowy, wiosenny i smakowity - ryba z warzywami i frytkami - tylko w znacznie zdrowszej wersji niż tradycyjne angielskie "fish and chips".
Składniki:
- łosoś filet,
- oliwa z oliwek,
- kilka suszonych pomidorów,
- chilli,
- 1 duży seler,
- cukinia,
- marchewka,
- przyprawa prowansalska,
- kurkuma,
- pieprz, sól
- kilka łyżek passaty pomidorowej
Pomidory suszone blenderujemy. Rozdrobnione pomidorki mieszamy z oliwą i chilli. W takiej marynacie obtaczamy łososia i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. W między czasie obieramy seler, kroimy jak frytki, które przekładamy do głębszego naczynia (najlepiej plastikowego pudełka śniadaniowego). Zalewamy oliwą. Dodajemy kurkumę, pieprz, przyprawę prowansalską i mieszamy dokładnie. Odstawiamy na kilka minut. Nagrzewamy piekarnik. Frytki umieszczamy na papierze do pieczenia i tak pieczemy około 30-40 minut. W tym czasie smażymy łososia (albo grillujemy na patelni grillowej) i gotujemy pokrojone warzywa na parze. Wszystko podajemy razem na talerzu z passatą pomidorową jako ketchup - smacznego :).
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda to danie bardzo apetycznie i jestem przekonana, ze na pewno tak samo smakuje. Odkąd pamiętam ja od zawsze byłam wielką fanką jedzenia ryby i w szczególności właśnie łosoś jest moją ulubioną. Dlatego tak chętnie również zaglądam na stronę https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie mogę znaleźć całą masę najróżniejszych przepisów.
OdpowiedzUsuń