Łosoś w marynacie z suszonych pomidorów z frytkami z selera

   

    Niestety - brak wolnego czasu w ostatnich tygodniach sprawił, że blog trochę umarł. Postaram się to jak najszybciej nadrobić. Przepis na dziś - niezwykle kolorowy, wiosenny i smakowity - ryba z warzywami i frytkami - tylko w znacznie zdrowszej wersji niż tradycyjne angielskie "fish and chips".


Składniki:

  • łosoś filet,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • chilli,
  • 1 duży seler,
  • cukinia,
  • marchewka,
  • przyprawa prowansalska,
  • kurkuma,
  • pieprz, sól 
  • kilka łyżek passaty pomidorowej 
  Pomidory suszone blenderujemy. Rozdrobnione pomidorki mieszamy z oliwą i chilli. W takiej marynacie obtaczamy łososia i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. W między czasie obieramy seler, kroimy jak frytki, które przekładamy do głębszego naczynia (najlepiej plastikowego pudełka śniadaniowego). Zalewamy oliwą. Dodajemy kurkumę, pieprz, przyprawę prowansalską i mieszamy dokładnie. Odstawiamy na kilka minut. Nagrzewamy piekarnik. Frytki umieszczamy na papierze do pieczenia i tak pieczemy około 30-40 minut. W tym czasie smażymy łososia (albo grillujemy na patelni grillowej) i gotujemy pokrojone warzywa na parze. Wszystko podajemy razem na talerzu z passatą pomidorową jako ketchup - smacznego :). 

Komentarze

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to danie bardzo apetycznie i jestem przekonana, ze na pewno tak samo smakuje. Odkąd pamiętam ja od zawsze byłam wielką fanką jedzenia ryby i w szczególności właśnie łosoś jest moją ulubioną. Dlatego tak chętnie również zaglądam na stronę https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie mogę znaleźć całą masę najróżniejszych przepisów.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Mutacje genu CBS – gdy donory grup metylowych mogą szkodzić