Glutation - funkcje, objawy niedoboru, sposoby na zwiększenie jego poziomu



    Glutation jest jednym z najważniejszych antyoksydantów – czyli jest specjalistą do walki z wolnymi rodnikami, które w umiarkowanej ilości są nam niezbędne dożycia, jednak gdy robi się ich za dużo to zaczynamy mieć problem i pojawiają się choroby. Mało kto ma ich dziś za mało – styl życia, środowisko w jakim żyjemy, mało wartościowe jedzenie, stres – to wszystko wpływa n niekorzystnie na nasze zdrowie bo – po 1. Wypłukuje glutation, po 2. Generuje więcej wolnych rodników. W dzisiejszym artykule dowiecie się jak produkuje się glutation, co powoduje jego niedobory, jakie są objawy niedoboru, oraz jak naturalnie podnieść jego poziom.




    Glutation powstaje w różny sposób w naszym organizmie. Składa się z 3 aminokwasów: cysteiny, glutaminianu i glicyny. Ponad połowa glutationu pochodzi z przekształceń homocysteiny. Glutation może także pochodzić z intermediatów cyklu Krebsa np. alpha-ketoglutaratu. Ważnym enzymem związanym z produkcją glutaionu jest synteza glutationu (GSS). Glutation łącząc się z wolnym rodnikiem (ROS) staje się utleniony (przy udziale peroksydazy glutationu), następnie musi się zredukować żeby stać się użyteczny ponownie (reduktaza glutationu). Jest on niezwykle ważnym kandydatem do walki z ROS ponieważ działa wewnątrzkomórkowo, chroni także nasze mitochondria.

Pełni wiele  niezwykle ważnych funkcji:

1.      Walczy z stresem oksydacyjnym – zapobiega tym samym wielu chorobom tj. nowotwory.
2.      Jest niezbędny do recyklingu innych ważnych antyoksydantów tj. witamina E czy C.
3.      Kontroluje stany zapalne, m.in. hamując czynnik NF-KB.
4.      Spowalnia procesy starzenia,
5.      Chroni przed depresją  neurodegradacją,
6.      Pomaga walczyć z infekcjami,
7.   Może być pomocny w leczeniu autyzmu – dzieci z autyzmem mają zazwyczaj bardzo osłabioną produkcję glutationu.
8.      Chroni jelita przez zniszczeniem.
9.   Jeśli chodzi o raka – glutation zapobiega jego powstawaniu. Jednak u osób z nowotworami nie polecałabym zastrzyków z glutationem dlatego, że przyspiesza on rozkład środków chemioterapeutycznych i może osłabiać ich działanie. Komórki rakowe również wykorzystują glutation do obrony przed ROS (warto jednak wiedzieć że w tym celu korzystają z nadmiaru glukozy która w szlaku pentozo fosforanowym produkując NADPH ułatwia recykling glutationu). Bardziej korzystne jest więc wszystko to, co spowoduje ograniczenie PPP w komórkach raka (taka mała dygresjaJ)
10.  Pomaga regulować metabolizm – otyłość to często nadmiar ROS i związana z tym oporność receptorów insulinowych.
11.  Wspomaga leczenie chorób psychicznych takich jak schizofrenia czy OCD.
12.  Pomocny przy problemach skórnych takich jak trądzik,
13.  Wspiera walkę z bezdechem sennym, który często związany jest z nadmiarem ROS.
14.  Kontroluje śmierć komórkową – apoptozę.
15.  Pomocny przy RZS.
16.  Chroni przed uszkodzeniem wątroby.
17.  Niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży.

Objawy niedoboru glutationu to:

·        Nadwrażliwość na mocne zapachy, chemikalia, bóle głowy przy mocnych zapachach, mdłości
·        Uczulenie na większość kosmetyków, środki piorące itp.
·        Przedwczesne siwienie włosów
·        Problemy z płodnością, częste epizody poronień
·      Problemy neurodegeneracyjne – zwłaszcza Parkinson mocno jest powiązany z niedoborem glutationu, czasem epilepsja
·        Problemy z utrzymaniem wagi mimo niezłej diety
·        Pogorszenie słuchu i wzroku z wiekiem
·        Częste infekcje, długie leczenie infekcji
·        Migreny (chociaż  nie zawsze to tylko glutation)
·        Przewlekłe zmęczenie.
·        Możliwy też wysoki kwas moczowy.

Możliwe przyczyny niedoboru glutationu:

·  Słaba dieta uboga w produkty niezbędne do produkcji i recyklingu glutationu: siarkę, cysteinę, inne aminokwasy, witaminę B2, B6, selen, cynk.
·    Stres – generuje powstawanie H2O2 i tym samym zużywa glutation – dlatego często po silnym stresie można posiwieć J
·    Brak snu – podczas snu wzmaga się cykl PPP i tym samym poprawia odzysk glutationu – regularne niedosypianie oznacza mniej zredukowanego glutationu i słabszą ochronę przed ROS
·      Zaburzona praca tarczycy – niedoczynność,
·     Stresory zwiększające poziom ROS – nadmierna ekspozycja na EMF, rozregulowane rytmy dobowe
·       Pewne polimorfizmy genetyczne – snp GSS, GPX, GRX, CBS spowolniony  itp.
·      Spożywanie dużej ilości alkoholu – wypłukuje mocno glutation
·       Ekspozycja na toksyny takie jak pleśnie, chemikalia, związki rakotwórcze, pestycydy itp.

Jak poprawić poziom glutationu:

·  Spożywać produkty bogate w siarkę: czosnek, rzodkiewki, szczypiorek, kiełki brokułu, warzywa krzyżowe (kapusta, kalafior, brokuł itp.),
· Zadbać o odpowiednią podaż aminokwasów: dobrej jakości mięso, ryby, owoce morza, rośliny strączkowe,
·      Zadbać o produkty bogate w selen: organy zwierząt, orzechy, żółtka jaj, owoce morza, skorupiaki
·      Dorzucić produkty bogate w witaminę B2:  szpinak, grzyby, migdały, jaja, dziki łosoś
·      Regularnie uprawiać sport,
·      Pomocna może być sauna,
·      Z suplementacji pomocne mogą być: ostropest, kwas ALA, kurkuma, sulforafan, resweratrol, NAC,
·      Wesprzeć pracę tarczycy,
·       Unikać ekspozycji na toksyny,
·   Zadbać o zdrowy sen i wyregulować rytmy dobowe – między innymi nie siedzieć do późna przy komputerze, TV,
·       Nawadniaj się!
·       Unikaj alkoholu,
·      Zadbaj o mikroflorę jelit.
·   Czasem pomocny może być liposomalny glutation jeśli stan jest kiepski i wiele objawów wskazuje wyraźnie na niedobory – jednak zawsze warto uzupełnić kofaktory do recyklingu glutationu i błony komórkowe, ponieważ gdy te są zniszczone to wrzucenie glutationu nie zdziała za wiele.






Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Rak, mikrobiota, witamina D3, leptyna - co mają wspólnego?