Dorsz w cytrynowej marynacie z warzywnym puree
Ryby są bogatym źródłem kwasów omega 3, dlatego powinny często pojawiać się w naszym menu. Jednak z uwagi na kwasotwórczy charakter białka zwierzęcego, powinny być podawane wraz z warzywami, które są zazwyczaj zasadotwórcze. Tak zbilansowany posiłek nie tylko dostarcza nam maksimum składników odżywczych, ale także nie prowadzi do zakwaszenia organizmu, które jest przyczyną wielu poważnych schorzeń.
Składniki:
- Filet z dorsza,
- 2 marchewki,
- pół brokuła,
- pół kalafiora,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- marynata: sok z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pieprz cytrynowy, szczypta kurkumy, szczypta pieprzy chilli cayenne,
- pieprz, sól, zioła prowansalskie.
Mieszamy wszystkie składniki na marynatę i obtaczamy w niej dorsza. Odstawiamy na co najmniej godzinę.Warzywa gotujemy na parze. Zamarynowanego dorsza owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 15 minut. Ugotowane warzywa mieszamy z przyprawami i jogurtem, po czym blenderujemy na gładką masę. Gotowe :).
Ojej kocham rybki :D
OdpowiedzUsuńW takiej postaci jadłabym kilogramami :D