Dorsz w cytrynowej marynacie z warzywnym puree

   
     Ryby są bogatym źródłem kwasów omega 3, dlatego powinny często pojawiać się w naszym menu. Jednak z uwagi na kwasotwórczy charakter białka zwierzęcego, powinny być podawane wraz z warzywami, które są zazwyczaj zasadotwórcze. Tak zbilansowany posiłek nie tylko dostarcza nam maksimum składników odżywczych, ale także nie prowadzi do zakwaszenia organizmu, które jest przyczyną wielu poważnych schorzeń.


Składniki:
  • Filet z dorsza,
  • 2 marchewki,
  • pół brokuła,
  • pół kalafiora,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • marynata: sok z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek,  pieprz cytrynowy, szczypta kurkumy, szczypta pieprzy chilli cayenne,
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie.

Mieszamy wszystkie składniki na marynatę i obtaczamy w niej dorsza. Odstawiamy na co najmniej godzinę.Warzywa gotujemy na parze. Zamarynowanego dorsza owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 15 minut. Ugotowane warzywa mieszamy z przyprawami i jogurtem, po czym blenderujemy na gładką masę. Gotowe :).

Komentarze

  1. Ojej kocham rybki :D
    W takiej postaci jadłabym kilogramami :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Mutacje genu CBS – gdy donory grup metylowych mogą szkodzić