Bezbułkowe burgery
Czasem każdemu może się przytrafić ochota na coś "niezdrowego". Na pierwszą myśl przychodzi - burger. Bułek jeść nie mogę, więc trzeba było wykombinować coś "zastępczego". Świetnie sprawdził się bakłażan.
Składniki:
- mięso mielone z szynki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pikantna papryczka,
- pieprz,
- łyżeczka curry,
- 1 duży bakłażan,
- 2 jajka,
- sałata, pomidor, ogórek.
- masło klarowane do smażenia.
Czosnek i papryczkę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy też 1 jajko i formujemy klopsiki. smażymy na maśle klarowanym. Następnie bakłażana obieramy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Rozbijamy drugie jajko. Bakłażana obtaczamy w jajku i smażymy po około 2 minuty z dwóch stron. Układamy: plasterek bakłażana, pomidor, mięso, sałata, ogórek i drugi plaster bakłażana (lub jak kto woli). Wbijamy wykałaczkę, aby się wszystko trzymało. :)
Ta dam ... :) Zdrowy hamburger :) mniam mniam :)
OdpowiedzUsuń