Bezbułkowe burgery

   Czasem każdemu może się przytrafić ochota na coś "niezdrowego". Na pierwszą myśl przychodzi - burger. Bułek jeść nie mogę, więc trzeba było wykombinować coś "zastępczego". Świetnie sprawdził się bakłażan.


Składniki:
  • mięso mielone z szynki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pikantna papryczka,
  • pieprz,
  • łyżeczka curry,
  • 1 duży bakłażan,
  • 2 jajka,
  • sałata, pomidor, ogórek.
  • masło klarowane do smażenia.

  Czosnek i papryczkę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy też 1 jajko i formujemy klopsiki. smażymy na maśle klarowanym. Następnie bakłażana obieramy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Rozbijamy drugie jajko. Bakłażana obtaczamy w jajku i smażymy po około 2 minuty z dwóch stron. Układamy: plasterek bakłażana, pomidor, mięso, sałata, ogórek i drugi plaster bakłażana (lub jak kto woli). Wbijamy wykałaczkę, aby się wszystko trzymało. :)


Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Rak, mikrobiota, witamina D3, leptyna - co mają wspólnego?