Przyjazne mikroby produkują hormony szczęścia w jelitach
Serotonina jest
hormonem szczęścia – co do tego nie ma wątpliwości. Jest
niezwykle ważnym neuroprzekaźnikiem występującym w naszym mózgu.
Występuje jednak nie tylko w mózgu – aż 90% serotoniny jest
wytwarzane w naszym przewodzie pokarmowym. Nie bez powodu często
mówi się o jelitach, że stanowią nasz drugi mózg.
Co jest ciekawe –
okazało się, że zmiany poziomów tej serotoniny narządowej, mogą
być powiązane z wieloma chorobami przewlekłymi tj. zespół jelita
drażliwego, miażdżyca, osteoporoza, czy depresja. Świerze
badania, opublikowane w czasopiśmie Cell 9 kwietnia 2015 roku
pokazują, że mikroorganizmy zamieszkujące nasze jelita mają o wiele
więcej funkcji niż sądziliśmy, oraz że biorą czynny udział w
produkcji serotoniny.
Coraz więcej badań
na mysich i innych zwierzęcych modelach pokazuje, że zmiany w
składzie mikrobów jelitowych powodują znaczne zmiany w zachowaniu.
Zainteresowanie naukowców wzbudzało to, w jaki sposób te mikroby
kontaktują się z systemem nerwowym. Badania rozpoczęto hipotezą,
że bakterie symbiotyczne mają udział w zmienianiu poziomów
różnych neurotransmiterów u swoich gospodarzy. Obwodowa serotonina
jest produkowana w układzie pokarmowym przez tzw. enterochromafinowe
komórki (EC) oraz przez część komórek odpornościowych i
nerwowych. Naukowcy postanowili dowiedzieć się, jak bakterie
wpływają na produkcje serotoniny obwodowej i w jakim typie komórek.
Aby tego dokonać
przebadali myszy z normalnym składem mikroflory jelitowej, oraz
myszy pozbawione symbiotycznych bakterii. Myszy wolne od mikrobów
produkowały aż o 60% mniej serotoniny w EC. Co ciekawe, po ponownej
kolonizacji jelit przez bakterie – poziom serotoniny wracał do
normy. Komórki EC są więc zależne od symbiotycznych mikrobów w
produkcji serotoniny. Badacze chcieli się także dowiedzieć, czy jakiś gatunek bakterii może oddziaływać na ruchy jelit.
Przebadano wiele gatunków z wielu różnych grup bakterii. 20
gatunków bakterii wytwarzających spory zwiększało poziomy
serotoniny u myszy pozbawionej flory jelitowej. Ale nie tylko.
Bakterie te poprawiały perystaltykę układu pokarmowego, a także
zwiększały aktywność płytek krwi, które wykorzystują
serotoninę, aby promować krzepnięcie krwi.
Naukowcom udało się
także odkryć, w jaki sposób dochodzi do takiej ciekawej współpracy
pomiędzy gospodarzem, a mikrobami. Kluczem okazały się być
specyficzne cząsteczki – produkty metabolizmu bakterii, których
wydzielanie jest regulowane przez same bakterię. Cząsteczki te
przyczyniają się do wzrostu poziomu serotoniny produkowanego przez
komórki EC. Zwiększenie ilości tych metabolitów, powodowało
wzrost ilości serotoniny w badaniach na zwierzętach.
Podobne badania
przeprowadzane wcześniej sugerowały, że część bakterii może
sama produkować serotoninę. Te nowe badania pokazują jednak, że
bakterię są zdolne do ściśle kontrolowanej współpracy z naszymi
komórkami. W naszym organizmie nic nie działa w sposób chaotyczny.
Wyniki tego eksperymentu pokazują, jak silnie współgra nasz system
odpornościowy, układ metaboliczny i symbionty. Jak silnie może to
oddziaływać nie tylko na pracę naszych jelit, ale także na mózg,
a co za tym idzie – na naszą psychikę.
To wiele wyjaśnia.
Nie jest tak, że jedni rodzą się z silną psychiką, a inni z
słabą. To, w jaki sposób dbamy o siebie, o swoje jelita, układ
trawienny i mózg wpływa na to, jak radzimy sobie z problemami.
Silny organizm jest w stanie poradzić sobie z każdą przeciwnością.
Odpowiednia dawka serotoniny produkowana przez naszych małych
przyjaciół sprawia, że nie przejmujemy się byle czym. Z kolei
osoby, które nie dbają o siebie, nie zapewniają sobie odpowiedniej
dawki ruchu, odżywiają się śmieciowym jedzeniem – są bardziej
podatne na „wahania nastroju” i wszelkie inne choroby. Może
macie w pracy szefową, albo koleżankę na studiach, która obraża
się o wszystko, płacze z byle powodu, albo roznosi dookoła
negatywną energię? Przyjrzyjcie się, co je na śniadanie. To
naprawdę wiele mówi o człowieku :). Aczkolwiek świata nie
zmienimy – możemy za to zmienić siebie :).
Źródło:
Jessica
M. Yano, Kristie Yu, GregoryP. Donaldson, Gauri G. Shastri, Phoebe
Ann, Liang Ma, Cathryn R. Nagler, Rustem F. Ismagilov, Sarkis K.
Mazmanian, Elaine Y. Hsiao. Indigenous
Bacteria from the Gut Microbiota Regulate Host Serotonin
Biosynthesis.
Cell,
2015; 161 (2): 264 DOI:10.1016/j.cell.2015.02.047
Komentarze
Prześlij komentarz