Elastyczność metaboliczna - klucz do zdrowia


 Znalezione obrazy dla zapytania happiness  
     Sposób żywienia bardzo mocno się zmienił na przestrzeni ostatnich lat. Jedzenia mamy pod dostatkiem – znacznie częściej zdarzają się zgony w powodu nadmiaru jedzenia, niż z głodu. Jedzenie 5 posiłków dziennie, podjadanie, nadmiar kalorii – to wszystko sprawia, że człowiek utracił zdolność do metabolicznej elastyczności. Co to jest metaboliczna elastyczność? I dlaczego jest kluczem do zdrowia?


  Przez wieki dostęp do pożywienia zależał od wielu czynników – zbiorów, pory roku, miejsca zamieszkania itp. Latem było więcej jedzenia, zimą trzeba było korzystać z zapasów. Człowiek nie raz był zmuszony pościć przez wiele godzin, a nawet dni. Nasze organizmy są przystosowane do okresów bez jedzenia, nasza gospodarka hormonalna wykazuje sporą adaptację do różnych warunków – bez tego byśmy nie przetrwali. Elastyczność metaboliczna oznacza – że możemy korzystać z róznego rodzaju paliwa energetycznego – z glukozy oraz z tłuszczu. Gdy brakuje jedzenia – rozkładamy tkankę tłuszczową i wytwarzamy z niej alternatywne paliwo – ciała ketonowe. Gdy mamy dostęp do jedzenia – korzystamy z glukozy. Glukoza jest niezbędna dla naszych czerwonych krwinek, jednak mamy aż 4 hormony, które zwiększają produkcję glukozy chociażby z białek, dlatego śmierć z powodu jej braku raczej nam nie grozi.

Na skutek drastycznych zmian w stylu życia – człowiek traci taką zdolność do szybkich zmian z jednego paliwa na drugie. Ma to poważne konsekwencje zdrowotne. Okresy obfitości przeplatane okresami głodu zapewniały nam regenerację, poprawiały usuwanie zniszczonych komórek, panowała równowaga. 24h bez jedzenia zwiększa poziom hormonu wzrostu nawet o 2000%! Dzięki temu nasza regeneracja jest znacznie lepsza. Podczas postów następuje także poprawa autofagii – czyli usuwania złogów, komórek zniszczonych i zainfekowanych. Taki naturalny recykling organizmu J

Jakie są objawy utraty metabolicznej elastyczności?

1.       Drażliwość, gdy opuścimy posiłek,
2.       Potrzeba podjadania,
3.       Ból głowy przy dłuższym okresie niejedzenia,
4.       Brak zdolności do krótkich głodówek,
5.       Zachcianki na słodkie.
6.       Słabe trawienie tłuszczy.
7.       Problemy z budowaniem masy mięśniowej,
8.       Problem z redukcją tkanki tłuszczowej.

Jak poprawić elastyczność metaboliczną?*

1.       Zmniejsz ilość posiłków w ciągu dnia do 3 głównych,
2.       Można stosować post przerywany tzw. IF – przedłużyć post nocny do 12-16h – czyli np. pierwszy posiłek jemy o 10 a ostatni o 18,
3.       Ilość węglowodanów i kalorii dostosuj do aktywności fizycznej,
4.       Warto stosować okresowo dietę ketogeniczną – nawet na 2-3 miesiące co jakiś czas, aby nauczyć organizm, że też może być paliwem,
5.       Można nieco bardziej hardcorowo – zrobić 3-4 dniową głodówkę na wodzie,
6.       Okresowo stosowane 24h głodówki mogą przynieść również  pozytywne efekty.
7.  Oczywiście aktywnośc fizyczna także poprawia nam metaboliczną elastyczność - umiarkowana, z rozsądkiem :) 

*wszystkie te techniki stosujemy indywidualnie, najlepiej po konsultacji z dobrym dietetykiem/trenerem – należy zawsze brać pod uwagę styl życia/hormony/płeć. Źle przeprowadzane głodówki mogą być w niektórych przypadkach niebezpieczne

Jakie korzyści daje nam elastyczność metaboliczna?

1.       Brak ciągłego uczucia głodu – komfort psychiczny w sytuacjach, kiedy nie mamy czasu na posiłek,
2.       Unikanie niezdrowych przekąsek,
3.       Lepsza kompozycja ciała,
4.       Lepsze osiągu sportowe,
5.       Lepsza regeneracja organizmu,
6.       Mniejsze ryzyko chorób przewlekłych- w tym nowotworowych,
7.       Lepsza odporność,
8.       Często lepsza jakość snu,
9.       Uwolnienie się od ciągłej myśli o jedzeniu,
10.   Łatwiejsze gubienie tkanki tłuszczowej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Mutacje genu CBS – gdy donory grup metylowych mogą szkodzić