Marcepanowo-wiśniowy "sernik" (bez nabiału)




Szybki i prosty przepis na pyszny „sernik” marcepanowo-wiśniowy J W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi, czy rodziną. Osobiście uważam, że jeden z lepszych, jakie do tej pory robiłam :) 


Składniki:

·         200g blanszowanych migdałów
·         100g nerkowców
·         5 łyżek oleju kokosowego
·         100g wiśni (na oko – 2 garście)
·         Pół tabliczki gorzkiej czekolady – min 85%
·         Do dekoracji – płatki migdałów
·         Kilka kropel aromatu migdałowego – opcjonalnie
·         Erytrol do posłodzenia – opcjonalnie (ciasto wg mnie bez tego jest słodkie).

Migdały i nerkowce mielimy na proszek, dodajemy wiśnie i olej kokosowy – wszystko blendujemy na gładką masę i wkładamy w foremkę i do lodówki – na min 2-3h. Jak masa nieco zastygnie to dodajemy na wierzch rozpuszczoną czekoladę i dekorujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!! :) 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Mutacje genu CBS – gdy donory grup metylowych mogą szkodzić