Marcepanowo-wiśniowy "sernik" (bez nabiału)
Szybki i prosty przepis na pyszny „sernik”
marcepanowo-wiśniowy J
W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi, czy rodziną. Osobiście uważam, że jeden z lepszych, jakie do tej pory robiłam :)
Składniki:
·
200g blanszowanych migdałów
·
100g nerkowców
·
5 łyżek oleju kokosowego
·
100g wiśni (na oko – 2 garście)
·
Pół tabliczki gorzkiej czekolady – min 85%
·
Do dekoracji – płatki migdałów
·
Kilka kropel aromatu migdałowego – opcjonalnie
·
Erytrol do posłodzenia – opcjonalnie (ciasto wg
mnie bez tego jest słodkie).
Migdały i nerkowce mielimy na proszek, dodajemy wiśnie i
olej kokosowy – wszystko blendujemy na gładką masę i wkładamy w foremkę i do
lodówki – na min 2-3h. Jak masa nieco zastygnie to dodajemy na wierzch
rozpuszczoną czekoladę i dekorujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz