Otyłość - czynniki ryzyka, konsekwencje i zapobieganie


Otyłość to plaga XXI wieku, szacuje się, że już ponad połowa kobiet cierpi na nadwagę i przeszło 65% dorosłych mężczyzn również. Niepokojący jest też wzrost otyłości wśród dzieci, u których zaburzenia metaboliczne rozwijają się coraz szybciej. Na leczenie chorób powiązanych z otyłością rocznie wydawane są biliony dolarów. Paradoksalnie otyłość jest to przypadłość, której można całkiem uniknąć za pomocą odpowiedniego stylu życia.  


     Szczególnie niebezpiecznym typem otyłości jest figura typu jabłko – z dużym brzuchem przypominającym piłkę i stosunkowo szczupłymi kończynami. Tego typu rodzaj otyłości jest mocno powiązany z zaburzeniami metabolicznymi, otłuszczeniem organów i często prędzej czy później kończy się cukrzycą II. Chorób powiązanych z zaburzeniami metabolicznymi jest bardzo dużo:

·         Cukrzyca II
·         Niealkoholowe stłuszczenie wątroby
·         Nefropatia
·         Neuropatia obwodowa
·         Retinopatia – prowadząca często do utraty wzroku
·         Wolno gojące się rany
·         Zaburzenia odporności
·         Choroby autoimmunologiczne
·         Zaburzenia nastroju
·         Problemy z pamięcią a nawet choroba Alzheimera
·         Choroby sercowo-naczyniowe
·         Stwardnienie tętnic, impotencja
·         I wiele, wiele innych…

Czynniki prowadzące do otyłości to:

·         Nadmiar pożywienia
·         Nieprawidłowe połączenia dietetyczne np. dużo węglowodanów z tłuszczami nasyconymi w jednym posiłku
·         Brak ruchu
·         Przewlekły stres
·         Niedobór snu
·         Jedzenie przed snem
·         Brak ekspozycji na słońce za dnia
·         Ekspozycja na sztuczne światło wieczorem
·         Toksyny środowiskowe/ksenoestrogeny
·         Stany zapalne
·         Niewydolne systemy antyoksydacyjne
·         Glikacja i oksydacja – prowadzące do zniszczenia mitochondriów – organelli odpowiedzialnych za zdrowy metabolizm
·    Pewne predyspozycje genetyczne mogą również zwiększać ryzyko nabawienia się nadwagi (FTO, PPAR, IRS, IGF1….) – ale geny genami, a środowisko środowiskiem J

Jak zapobiegać otyłości oraz zaburzeniom metabolicznymi?

·         Jeść więcej, a rzadziej – nie obcinaj mocno kalorii, żeby nie spowolnić metabolizmu
·         Nie jeść po zmroku
·     Ograniczyć rafinowane węglowodany – pszenicę, żyto, jęczmień (zwłaszcza osoby o siedzącym trybie życia)
·     Więcej się ruszać – nie trzeba siedzieć codziennie 2h na siłowni – można na pieszo chodzić do sklepu po zakupy, do pracy jeździć rowerem, spacerować,
·         Pij dużo wody
·        Chodź spać najpóźniej 22:30
·        W nocy zadbaj o całkowitą ciemność – nie patrz na telefon, maile tuż przed snem
·        W dzień wychodź na słońce
·        Ogranicz poziom stresu- medytuj, rób ćwiczenia oddechowe
·        Ogranicz jak najbardziej ekspozycje na ksenoestrogeny, używaj naturalnych kosmetyków,
·       Regularnie się badaj – sprawdzaj poziom glukozy, insuliny, lipidogram czy hormony tarczycowe jeśli masz skłonności do otyłości
·         Okresowe krótkie posty mogą być także pomocne – dostosowane oczywiście do stanu zdrowia.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Mutacje genu CBS – gdy donory grup metylowych mogą szkodzić