Świąteczna babka korzenna - lowcarb, keto
Przedstawiam przepis na niezwykle smaczną i aromatyczną babkę korzenną –
w sam raz na nadchodzące Święta! J Ciasto będzie odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej czy niskowęglowodanowej.
Składniki:
·
6 jaj
·
5 czubatych łyżki mąki kokosowej
·
2 łyżki kakao/karobu
·
3 łyżki powideł śliwkowych bez cukru
·
2 czubate łyżki masła orzechowego
·
2 garści orzechów włoskich pokruszonych
·
Przyprawy – cynamon, goździki, kardamon,
·
1 opakowanie sproszkowanej skórki pomarańczowej
BIO
·
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
·
¼ kostki masła
·
Erytrol – opcjonalnie do posłodzenia wg uznania
Wszystkie składniki miksujemy w
misce, najpierw jaja – zaczynając od ubicia białej jaj na pianę, później mąka,
karob, słodzik, przyprawy, rozpuszczone masło, powidła, masło orzechowe, sodę.
Wlewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wkładamy na 45 minut do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni. Gotowe ciasto
można polać gorzką czekolada i posypać orzechami na ozdobę J Smacznego!
Uwielbiam ciasta korzenne. Robię je nie tylko w okresie świątecznym.
OdpowiedzUsuń_________________________________________________
https://kuplike.pl/produkt/lajki-na-instagramie/