Świąteczna babka korzenna - lowcarb, keto


  
    

     
      Przedstawiam przepis na niezwykle smaczną i aromatyczną babkę korzenną – w sam raz na nadchodzące Święta!  J Ciasto będzie odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej czy niskowęglowodanowej.



Składniki:
·         6 jaj
·         5 czubatych łyżki mąki kokosowej
·         2 łyżki kakao/karobu
·         3 łyżki powideł śliwkowych bez cukru
·         2 czubate łyżki masła orzechowego
·         2 garści orzechów włoskich pokruszonych
·         Przyprawy – cynamon, goździki, kardamon,
·         1 opakowanie sproszkowanej skórki pomarańczowej BIO
·         Pół łyżeczki sody oczyszczonej
·         ¼ kostki masła
·         Erytrol – opcjonalnie do posłodzenia wg uznania

Wszystkie składniki miksujemy w misce, najpierw jaja – zaczynając od ubicia białej jaj na pianę, później mąka, karob, słodzik, przyprawy, rozpuszczone masło, powidła, masło orzechowe, sodę. Wlewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wkładamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Gotowe ciasto można polać gorzką czekolada i posypać orzechami na ozdobę J Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MSM – komu pomoże, a komu zaszkodzi

Magnez a choroby nowotworowe

Rak, mikrobiota, witamina D3, leptyna - co mają wspólnego?